Categories
Начин на живот

Водният транспорт в Европа: Търговия, туризъм и свързаност между нациите

На 25 юни всяка година се отбелязва Денят на моряка, който има за цел да признае важния принос на моряците към световната икономика и международната морска търговия. През 2023 година кампанията, посветена на този ден, ще се фокусира върху приноса на моряците за опазване на морската среда, отразявайки темата на Световното мореплаване „MARPOL на 50 – Нашият ангажимент продължава“. Водният транспорт играе ключова роля в тази област и Европейският съюз разполага с разнообразни държави, които допринасят за заетостта във водния транспорт.

Според данните на Евростат за 2022 година, водният транспорт осигурява работа на общо 292 000 души на възраст между 15 и 64 години в ЕС, което представлява само 0,1% от общата заетост в ЕС. Въпреки ниската заетост в сравнение с други сектори, водният транспорт продължава да бъде важна икономическа отрасъл и осигурява възможности за работа и развитие.

Интересно е, че около 78% от хората, заети във водния транспорт, са мъже, докато само 22% са жени. Това показва доминиращото присъствие на мъжете в тази индустрия, но също така и възможностите за повече равенство и представителност на жените в бъдеще.

Един интересен анализ на Евростат разкрива, че Гърция и Италия са две от страните, които наемат най-голям брой работници във водния транспорт в ЕС. Гърция е лидер с 45 900 заети лица в тази сфера, което представлява 16% от общата заетост във водния транспорт в ЕС. След нея следва Италия с 35 300 заети (12%) и Германия с 28 600 (10%). Тези три страни ясно изразяват своята ангажираност към развитието на морския сектор и приемат възможностите, които то предлага за икономиката им.

Къде има най-много и най-малко заети във водния транспорт в ЕС

Гърция е държава с дълга и вълнуваща история, която се простира хиляди години назад. Тя е известна със своето културно и историческо наследство, което включва древния гръцки цивилизации, митологията, философията, олимпийските игри и много други. Неговата география е също така впечатляваща, с разнообразие от планини, острови и морски крайбрежия. В тази статия ще се запознаем по-подробно с историята и географията на Гърция.

История: Историята на Гърция започва още през праисторическите времена, когато на тези територии се развиват древни цивилизации като минойците и микенците. През античността, Гърция е родното място на древногръцката цивилизация, която оставя неизгладимо впечатление върху световната история. Градовете-държави като Атина, Спарта и Коринт процъфтяват в този период и създават основите на демокрацията, философията и изкуството. Виж още инфографики сега.

През 4-ти и 5-ти век пр.н.е. Гърция постига върховото си разцвет с Гръцката класическа епоха. Това е периодът на великите философи като Сократ, Платон и Аристотел, и на великите писатели като Хомер и Есхил. През този период, градовете-държави се борят за влияние и превъзходство, но също така са подложени на външни заплахи от персите.

През 4-ти век пр.н.е., Гърция попада под владението на Македония и по-късно под Римската империя. След падането на Римската империя, Гърция преминава през различни периоди на владение от византийците, кръстоносците и османците, преди да постигне своята независимост през 1821 година.

География: Гърция се намира в Южна Европа и е съставена от множество острови и полуострови. Нейната територия се разпростира на южния бряг на Балканския полуостров и граничи с Албания, България, Турция и Македония. Гърция има разнообразна география, която включва планини, като Олимп и Парнас, реки като Ахелоос и Струма, и голям брой острови, от които някои са известни като Крит, Родос и Санторини.

Атина, столицата на Гърция, се намира в централната част на страната и е една от най-старите градове в света. Тя е известна със своите древни паметници и архитектурни съкровища, включително Акропола, Партенонът и Античната агора. Други важни градове в Гърция включват Солун, Патра, Ираклион и Солун.

Гърция има средиземноморски климат, който предлага топли лета и меки зими. Този климат прави Гърция популярна туристическа дестинация през цялата година. Туристите могат да се насладят на прекрасните средиземноморски плажове, да посетят древни археологически обекти и да се потопят в богатата гръцка култура.

Гърция е държава със силно историческо наследство и красива география. Нейната история е белязана от влиятелни цивилизации и култури, които остават важна част от световното културно наследство. Нейната география, с планини, острови и красиви крайбрежия, прави Гърция привлекателна за туристи от цял свят. Тя предлага много възможности за откриване и наслаждаване на нейната красота и богата история.

От другата страна на спектъра, Люксембург, Малта и Литва са страните в ЕС с най-нисък брой заети във водния транспорт. Въпреки че тези страни може да не разполагат с големи флотилии или да не са директно свързани с морския транспорт, те все пак играят роля във водния сектор чрез различни дейности и услуги. Люксембург се откроява със само 600 заети лица (0,2% от общата заетост в ЕС във водния транспорт), Малта – с 1200 (0,4%), а Литва – с 2300 (0,8%).

Люксембург е малка държава, разположена в западна част на континентална Европа. Тя граничи с Белгия, Франция и Германия. Люксембург е известен със своята богата история и култура, а също и със своята финансова индустрия. Град Люксембург, столицата на държавата, е известен със своите средновековни замъци и крепостни стени, които са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Малта е островна държава, разположена в Средиземно море, южно от Италия. Тя се състои от три населени острова: Малта, Гозо и Комино. Малта е една от най-малките държави в Европейския съюз по площ, но това не я пречи да има богата история и култура. Островът е населен от древни времена и е бил обитаван от различни цивилизации, включително финикийци, римляни, араби и рицарите на Св. Йоан. Малта е известна със своите мегалитни храмове, които са сред най-старите световни строителни съоръжения.

Литва е балтийска държава, разположена в източна част на Европа. Тя граничи с Латвия, Беларус и Полша, а на север и изток с Русия. Литва има богата история като една от най-старите държави в Европа. През средновековието Литва създава силна държава, която включва големи части от съвременна Беларус и Украйна. През 14-ти и 15-ти век Литва образува съюз с Полша, който наречен „Реч Посполита“ и съществува до края на 18-ти век. Литва възвестява своята независимост през 1918 година и става част от Европейския съюз през 2004 година.

Водният транспорт е от съществено значение за търговията, туризма и свързаността между нациите в Европа. Въпреки че не е един от основните сектори, той играе важна роля в икономиката и осигурява работни места за хиляди хора. Денят на моряка е чудесна възможност да се отдаде признание на мъжете и жените, които работят във водния транспорт, и да се подчертае значимостта на тяхната професионална преданост и принос към икономиката на Европейския съюз.

Така че, въпреки че Люксембург, Малта и Литва са по-малки страни в ЕС, те имат голямо значение за водния сектор. Дори в малък мащаб, те допринасят за свързаността и услугите, свързани с морския транспорт. Важно е да се признае вкладът на всички държави и да се подкрепят усилията за развитие и опазване на водния транспорт в Европа.