Categories
Начин на живот

Защо инфлацията е толкова висока в момента?

Може би миналата година сте забелязали високи цени навсякъде и това не е вашето въображение. Инфлацията в САЩ е най-висока за всички времена. Прочетете, за да научите повече.

Американците и гражданите по света станаха свидетели на скок на инфлацията през последните две години. През изминалата година инфлацията се покачи до 40-годишен връх . Увеличаващите се разходи изглежда са навсякъде, от храната в хранителния магазин до цените на бензина до любимия ви магазин за търговия на дребно.

Но каква е причината за високата инфлация? И има ли шанс лихвите да намалеят? Продължете да четете бизнес новини.

Какво е инфлация?
Преди да навлезете в плевелите относно причините за инфлацията, е полезно да разберете същността на концепцията. Инфлацията е измереното покачване на индекса на цените на личните потребителски разходи (PCE) , който е цената на стоките и услугите през определен период.

Най-често темповете на инфлация се измерват по години, за да се проследи мащабът на стоките и услугите. Въпреки това, когато икономиката преживява по-бурен период, обичайно е инфлацията да се измерва по-често, както всеки месец.

По-високата инфлация в краткосрочен план може да доведе до рязко покачване на цените на суровините и намаляване на покупателната способност в икономиката на САЩ.

Как се измерва инфлацията?
За измерване на инфлацията икономистите използват индекса на потребителските цени (CPI) , формула, която оценява разходите за живот и как се колебаят. CPI изисква две променливи:

Стойност на пазарната кошница за определена година.
Стойност на пазарната кошница през базова година.
Можете да използвате CPI, като включите тези променливи в следното уравнение:

Индекс на потребителските цени = Стойност на пазарната кошница през конкретна година / Стойност на пазарната кошница през базовата година x 100
Какви са видовете инфлация?
Могат да възникнат различни видове инфлация в зависимост от международни или вътрешни фактори и как икономиката реагира на тях. Основните видове инфлация включват:

Инфлация на търсенето : Възниква, когато съвкупното търсене на дадена икономика надвишава съвкупното предлагане.
Инфлация на разходите : Възниква, когато съвкупното предлагане на стоки и услуги претърпи спад.
Вградена инфлация : Естествената инфлация, която се случва с течение на времето.

Какво причинява инфлацията?
Като цяло, няколко водещи причини за инфлация са се случвали по целия свят през цялата история.

Парично предлагане: Когато хората получат увеличение на доходите или възможностите за харчене, е по-вероятно да харчат, преди да спестят. Това често води до повече търсене, отколкото предлагане. Тази причина е свързана с инфлацията на търсенето.
Шокове в предлагането: Инфлацията със сигурност ще последва, ако има значително прекъсване на определена верига на доставки поради световно събитие, стачка или други причини. Тази причина е свързана с инфлацията на разходите.
Очаквания: Когато това, което се случва в икономиката, не отговаря на очакванията, това може да предизвика инфлация. Например компаниите обикновено създават продукти въз основа на очакваното потребителско търсене. Въпреки това, неочаквано увеличение на търсенето без предлагане, което да го съответства, може да извади нещата от строя.
Свързани: Инфлацията не прави разлика, но това е въздействието

Защо инфлацията е толкова висока в момента?
Точно когато икономиката започна да се изравнява и проблемите с веригата за доставки започнаха да се лекуват, настъпи голям чуждестранен конфликт. Това предизвика перфектната буря от инфлация на търсенето и на разходите, причинявайки едни от най-високите нива на инфлация в историята.

Имайки предвид тези основни познания за инфлацията, ето две основни причини инфлацията да е толкова висока.

1. Пандемията от Covid-19
Пандемията предизвика класически случай на инфлация на търсенето. Няколко фактора могат да причинят инфлация на търсенето; в този случай обаче това се дължи главно на разходите на домакинствата.

През цялата история инфлацията на търсенето често се е случвала след война. Например, когато Втората световна война приключи, икономиката на страната преживя бум, който не беше съвсем очакван.

Тъй като хората празнуваха края на войната и живееха по-безгрижно, те започнаха да правят повече покупки, отколкото в предишни години. Това предизвика бърза промяна в икономиката, тъй като търсенето скочи над предлагането.

Подобно явление се случи, когато блокировките бяха премахнати и хората се чувстваха по-удобно да възобновят ежедневието си, когато пандемията започна да отслабва.

Хората започнаха да купуват отново, но покупките се случиха по-бързо, отколкото забавената верига на доставки можеше да понесе. И когато търсенето е много по-голямо от предлагането, възниква недостиг и повишаване на цените .

2. Нахлуването на Русия в Украйна
Като оставим настрана политиката, външните и вътрешните конфликти засягат функциите на световната икономика . Русия и Украйна доставят на света основни стоки и поради прекъсването на веригата за доставки, причинено от войната, бяха наложени санкции и по-високите цени станаха неизбежни.

Тъй като тези две страни са във война, значителни промени и недостиг се случват по целия свят.

Има четири ключови области, в които светът вижда най-тежките последици:

Храна: Русия и Украйна доставят на света една четвърт от своята пшеница, една пета от едрозърнеста царевица и 80% от слънчогледовото масло. Заради конфликта световните цени на храните са се увеличили със 17%.
Транспорт: Русия е един от най-големите световни доставчици на паладий, руднично производство, платина, титан и торове. Тези стоки допринасят за значителни индустрии като автомобили, самолети и земеделие.
Енергетика: Русия има огромен принос в световната петролна и енергийна индустрия. През юни цената на петрола Brent скочи до 120 долара за барел, а общите цени на енергията са се увеличили с 30%. Енергията, използвана в САЩ, представлява 7,6% от CPI, което води до допълнителна инфлация и глобална енергийна криза.
Финансови пазари: Когато акциите са непредсказуеми, като по време на конфликт, глобалните цени на акциите обикновено изпитват неблагоприятни ефекти поради предварителни сделки и продажби.

Ще спадне ли инфлацията в скоро време?
Никой не знае със сигурност. Според историческите тенденции инфлацията е очакван резултат от значителни икономически сътресения, като пандемия или война.

Икономиката обаче е донякъде непредсказуема, дори и с история, от която да се учим. Икономисти по целия свят продължават да събират данни и да изучават тенденциите, за да направят най-точните прогнози. Някои от тези прогнози включват следното:

Федерален резерв (Фед) : Централната банка на Съединените щати вярва, че инфлацията ще достигне своя връх през 2022 г. и ще започне да намалява през 2023 г., но няма да се върне към целта си от 2% до 2025 г.
Morgan Stanley : Инфлацията ще достигне своя връх през четвъртото тримесечие на 2022 г.
Goldman Sachs : Основната PCR инфлация ще спадне от 5% през 2023 г. до 3% на годишна база.
Световен икономически форум : Нивата на инфлация ще намалеят от 8,8% през 2022 г. на 6,5% през 2023 г. до 4,1% през 2024 г.

Какво означава инфлацията за вас?
Различни фактори могат да причинят инфлация, включително тези, които светът преживява сега: последиците от пандемия, последвана от чужда война. Въпреки че много икономисти прогнозират дефлация на хоризонта, никога няма сигурен начин да се знае.

За да се предпазите от инфлацията, не забравяйте да планирате съответния бюджет, създайте фонд за спешни случаи, инвестирайте разумно и следете внимателно лихвените проценти на всеки дълг, който може да имате.