Categories
Начин на живот

Наистина ли ноотропите повишават производителността?

Независимо къде погледнете, най-новите и най-добрите хранителни добавки се популяризират от всяка страна на интернет. Но преди да купите марка, само защото цитира няколко научни изследвания, е важно да се потопите по-дълбоко, за да видите как конкретен здравен протокол – или, в този случай, ноотропен – може да ви повлияе.

1. Лекувайте причината, а не симптомите
Както при антидепресантите, които могат да накарат хората да се чувстват отлично за известно време, но не успяват да се справят с основните физически причини (напр. Хранителни дефицити, възпаление, токсичност, свръхрастеж на лоши чревни бактерии, хормони или хранителна чувствителност, да назовем само няколко), ноотропите могат също маскират симптомите, докато не успяват да излекуват действителния проблем. В деня, в който пих кетонов естер, Чувствах се невероятно. Не показвах физически или психически признаци на дефицит на витамин D, но въпреки това бях силно изтощен. Ноотропите и лекарствата могат да ви помогнат временно да се почувствате по-добре, но по-късно симптомите ви могат да се появят по различен начин. От жизненоважно значение е да потърсите помощ от функционален лекар, за да разберете основната причина. И, както в моя случай, може да се наложи да се обърне внимание на повече от един фактор, преди да станете неудържими и да постигнете целите си. Също така не забравяйте да направите вашето проучване онлайн и да говорите с Вашия лекар за всички възможни лекарствени взаимодействия, преди да опитате ноотропи. Ако все още сте загрижени, потърсете ноотропи, които присъстват естествено в ежедневните храни, вместо да използвате добавки.

2. Откажете да купувате реклами и провеждайте собствени експерименти безопасно
Само защото един ноотроп работи за инфлуенсъра или дори за мен, това не означава, че ще работи и за вас. Ако решите да експериментирате, направете го безопасно и не забравяйте да записвате ежедневните си преживявания в дневник, за да проследите дали имате разлика в цялостната ефективност. Основните наблюдения, които ще трябва да направите, включват:

Качество или въздействие върху съня
Способност за фокусиране и концентрация
Всякакви енергийни сривове (по-специално от кофеин )
Храносмилателни симптоми (разстроен стомах / запек / подуване на корема)
Общо настроение (възбудено / спокойно / фокусирано / интензивно / щастливо / тъжно)
Оптимална доза (симптомите могат да се появят, ако предозирате нещо – намерете своето сладко място)
Стимулиращ ефект (стимулиран до такава степен, че не можете да заспите или да се чувствате тревожни и да не можете да се фокусирате)
Въпреки че внимателно подготвих и прегледах ноотропите, които следват с оглед на безопасността и очертаните рискове, където е необходимо, вашите собствени наблюдения ще бъдат жизненоважни, за да ви помогнат да прецизирате това, което работи за вас. Препоръчвам да изпробвате всеки ноотроп поне 30 дни, преди да решите дали е победител или загуба на време. Който и да изберете, ако вие също ще се насладите на възпалителна нездравословна храна и ще останете до късно всяка вечер, не очаквайте да видите положителни ефекти. Ноотропите са само една част от здравословния начин на живот . За да откриете кое работи най-добре за вас, започнете само с един ноотропен и изолирайте експериментите си, когато е възможно. Избягвайте да ги припокривате или подреждате в началната фаза, особено ако сте нови за ноотропи.

3. Бъдете наясно с риска от пристрастяване
Точно както при лекарствата, можете да развиете толерантност към ноотропите. Това е начинът на вашето тяло да търси хомеостаза, така че вашите вътрешни функции да останат в стабилно състояние. Когато хората приемат ноотропи за първи път, те могат да усетят ефектите незабавно чрез процес, известен като „физиологична изненада“, при който ноотропът нарушава хомеостазата, позволявайки на ноотропните ползи да влязат в сила. Когато приемате ноотропи последователно, тялото ви се адаптира към тях и реакцията е вцепенена с течение на времето. Означава ли това, че ноотропите могат да предизвикат пристрастяване? За някои отговорът е да; за други – не. Това е една от причините да подкрепям ноотропи, които естествено се намират в храни като L-тирозин, L-теанин и L-карнитин.

Изключение прави никотинът, който използвам в невероятно ниски дози и си почивам през почивните дни. Също така внимателно проследявам колко използвам. Повечето хора, разбира се, употребяват кофеин, който може да предизвика силно пристрастяване, като неговите ползи намаляват с течение на времето при постоянна консумация. Ето защо трябва да пиете повече кафе или чай сега, за да изпитате същото ниво на енергия и бдителност, както когато за първи път сте го опитали. Тогава има ноотропи като психеделици, които имат висок потенциал за злоупотреба. Те трябва да се използват само като част от клинично проучване. Поради всички тези причини трябва внимателно да изберете кой ноотропен препарат използвате и да ги циклирате, за да можете да продължите да усещате ползите от тях. Това може да означава, че приемате по един ноотроп, като L-тирозин, от понеделник до петък, давате си почивка през почивните дни и след това спирате да го приемате изцяло за една седмица на всеки няколко месеца. Чрез ежедневно наблюдение ще забележите кога ползите от него започват да намаляват. Това е вашият сигнал да направите кратка почивка, за да може да си възвърне ефективността.

4. Помислете за вашия тип идентичност и започнете бавно и ниско
Катализаторите трябва да изискват само фина настройка. Вече сте в оптимално физическо и психическо състояние, така че може да имате нужда само от малки дози ноотропи, за да усетите разлика. Тъй като цялостната ви енергия е постоянна, приемането на твърде много може да ви свръхстимулира, което води до точка на намаляваща възвръщаемост. Вашата цел може да бъде да поддържате тялото и мозъка си по време на стресови и натоварени времена.

Целите на синергистите могат да бъдат подпомагане на мозъка, паметта и енергията. Започнете експериментите си с по-ниска доза от препоръчаната на бутилката и увеличете до препоръчителната доза само ако малка доза е неефективна. Ако препоръчаната дозировка Ви свръхстимулира, намалете я отново. Вашата био-индивидуалност играе огромна роля в начина, по който реагирате. Бъдете предпазливи при въвеждането на ноотропи, които съдържат твърде много кофеин, тъй като ще искате да предотвратите следобедни катастрофи.

Защитниците и пазителите трябва да избягват всички ноотропи с кофеин по причини, които споделих по-рано, и започнете с фокусиране върху прости ноотропи с една съставка, вместо върху ноотропните купчини. Правете това заедно с почистване на диетата, намаляване на стреса и подобряване на съня и винаги следвайте препоръките на вашия лекар.

Ноотропите са единственият начин да влязат в зоната? Въобще не! Но много от тях са пълни с други полезни витамини и минерали, които помагат за благосъстоянието и познанието. Други обаче изискват предупредителен етикет и трябва да се избягват, така че действайте внимателно и в добро здраве.