Categories
Мода

Модната индустрия е пристрастна към белите мъже, показва доклад

Модната индустрия все още има пристрастие към белите мъже и те са повече от останалите на изпълнителни роли, показва нов доклад.

Констатациите от Съвета на модните дизайнери на Америка (CFDA) показаха, че липсата на разнообразие кара черните служители да се чувстват сякаш „не принадлежат“ към организации, като двама от всеки трима чернокожи служители (63%) съобщават, че са редовно „единственият“ чернокож в стаята. Това от своя страна доведе до увеличаване на натиска за представяне и представяне на тяхната идентичност.

Докладът – наречен „ Състояние на разнообразието, справедливостта и включването“ – разкрива също, че само 57% от служителите на чернокожата модна индустрия вярват, че тяхната компания прави достатъчно, когато става въпрос за расова и полова приобщаваност, в сравнение с 77% от техните бели колеги. По-малко от половината чернокожи служители вярват, че мерките за приобщаване ще доведат до постоянна промяна.

Миналата година, след смъртта на Бреона Тейлър и Джордж Флойд от ръцете на полицията и протестите на Black Lives Matter, много модни марки и магазини бяха призовани да се справят с очевидния разкол между техните изявления за солидарност и притежават своите проблеми на структурния расизъм от етажът на магазина до изпълнителното ниво.

Друг въпрос, който идва от доклада, е икономически: 37% от чернокожите служители съобщават, че трябва да допълват доходите си в сравнение с едва 23% от техните бели колеги. Проучването също така установи, че нископлатеният характер на стажовете може също да повлияе на последващите шансове на черните служители за работа.

„След година като 2020 някои може да са били фалшиво с впечатлението, че старата гвардия се променя. Не беше ”, каза Амбър Никол Алстън, основател на Hyphenate Management. „Както повечето други индустрии, модата страда от синдрома на лудите мъже – идеята успешните лидери да гледат и да се ориентират в света по един специфичен начин. Това се отразява на това, на кого се предлага място на масата и кой получава властта да създаде промяна, която наистина ще направи индустрията справедлива. “

Докладът анкетира 1000 професионалисти в модната индустрия в 41 компании и три фокус групи през есента на 2020 г.

Самата CFDA е солидна в своите действия в борбата срещу расизма в модната индустрия.

През август те обявиха повишаването на Касандра Дигс , чернокожа жена, за главен административен и финансов директор. Тя работи с компанията от 2001 г.

Организацията също обедини усилията си с Fashion Row на Харлем, за да създаде фонд ICON 360, фонд за милиони долари, за да помогне на цветни дизайнери, засегнати от пандемията.