Categories
Начин на живот

5 начина да останете активни през зимните месеци

По-малкото слънчеви дни, по-ниските температури и дългите зимни нощи не трябва да са рецепта за депресия.

Ако имате кратки зими, можете да се разминете с леки промени в рутината си. Въпреки това, трябва да положите повече усилия, ако живеете в регион, който е предимно студен. Сега е време за шоубизнес новини и забавление. Ако не го направите, вашето психическо и физическо здраве може да пострада. Сезонното афективно разстройство е реално – и може да бъде предотвратено или сведено до минимум, ако го разберем.

Тези промени в начина на живот не трябва да струват много пари или да изискват много усилия. Малък и последователен е ключът към виждането на резултатите. Ето няколко начина, по които можете да се уверите, че зимата няма да ви превърне в кушетка.

1. Донесете фитнес залата при вас
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) възрастните трябва да тренират поне 25 минути на ден. Ако пътищата са хлъзгави или не искате да се наслоявате, вземете фитнес залата при вас. Потърсете Facebook Marketplace и други квартални групи, за да видите дали някой се отървава от оборудването си. Обещайте си, че ще гледате новото предаване в списъка си само докато сте на бягащата пътека. Така че, ако епизодът е завършил на косъм, по-добре се качете на кростренажора, за да видите какво ще се случи след това.

Вземете слушалки за виртуална реалност (VR), за да вдигнете фитнес рутината си на ниво. Можете да избирате от различни настройки и обучители за вашите тренировки. Най-хубавото е, че може дори да не почувствате, че наистина тренирате. Може да се почувствате по-скоро като видео игра, но движите повече от тялото си, отколкото само палците си. Включете и децата, така че това да е същевременно семейна дейност.

Ако нямате място или бюджет, можете да тренирате без никакво луксозно оборудване. Потърсете домашни фитнес тренировки в YouTube и ще бъдете изумени от множеството опции. Десетки фитнес експерти могат да ви помогнат да постигнете целите си, като използвате само стол, топка или постелка за йога.

2. Бъдете креативни на работа
Освен да тренирате в свободното си време, можете да вмъкнете малко активност и през работното време. Ако се стъмни твърде рано или е студено за разходка по време на обяд, все още можете да го направите.

Според професор от Mayo Clinic , д-р Джеймс Ливайн, „Седенето е новото пушене.“ Седнете за продължителен период от време и може да страдате от здравословни проблеми. Независимо дали работите в офис или от вкъщи, опитайте да използвате стоящо бюро. Стоенето удобно по време на работа помага при стойката и болките в гърба. Може да регулира нивата на кръвната захар и да предотврати затлъстяването.

Това е още по-важно след обяд. Проучванията показват, че кръвната захар се е повишила с 43% при тези, които са седели часове след обяд. Това беше в сравнение с тези, които стояха. Правостоящите бюра също са свързани с по-ниски сърдечни заболявания, по-добро настроение и продуктивност. С всички тези предимства те са печалба както за работодателите, така и за служителите.

След като свикнете с стоящото бюро, изпробвайте и работна станция за бягаща пътека. Опитайте се да вървите бавно между срещите или по време на телефонни разговори. Някои хора също свикват да пишат, докато вървят. Това е много по-добре, отколкото да седите на стола си с часове. Някои служители се чувстват по-малко стресирани, когато използват бюрото си за бягаща пътека поне за част от деня. Това е така, защото упражненията произвеждат кортизол, хормон, който може да намали тревожността и депресията.

3. Останете активни със семейството
След работа вкарайте и семейството на борда. Някои спортове могат да бъдат забранени през зимата. Но все пак можете да останете активни с децата – ако решите. Изкушаващо е да се потопите в удобен диван с малко сладки закуски и това понякога е добре. Но това не трябва да е единственият начин да се свържете като семейство. Вземете употребявана маса за въздушен хокей или пинг-понг за мазето. Гледайте как децата първо треперят, но след това се насладете на семейна танцова вечер заедно. Всичко, което ви кара да се движите.

Децата са гъби и ако направите голяма работа с времето, те също ще го направят. Ако ги заведете да карат шейни или да опитате хокей на лед рано, те няма да стоят затворени вътре през цялата зима. Безопасността е на първо място, но само битката със снежни топки на открито е добро упражнение за цялото семейство. Баба ви може да не е съгласна, но играта на открито през зимата може да засили имунната система на децата . Те ще получат така необходимата доза слънчева светлина и витамин D.

Това може да изглежда като повече „работа“ за родителите, но ползите от това да държите децата далеч от прекомерното време пред екрана си заслужават. Творчеството се разпалва, те са по-здрави и е по-малко вероятно да станат жертва на кибертормоз. Те няма да търсят потвърждение от непознати онлайн, когато имат качествено време за свързване със семейството си.

4. Възползвайте се максимално от AI
Може да успеете да привлечете децата с технологията. Новите gizmos и джаджи могат да бъдат благословия, когато се използват правилно. Смарт часовниците и приложенията могат да ви държат на път. По-новите модели носими фитнес не само проследяват стъпките. Те дори могат да следят сърдечната честота, изгорените калории, насищането с кислород и др.

Изкуственият интелект (AI) също оставя своя отпечатък във фитнес индустрията. С AI приложенията за силови тренировки могат да наблюдават вашите повторения и тежести и да персонализират вашите тренировки с нарастващи предизвикателства. Някои опции за фитнес оборудване, включително смарт телевизори, също могат да анализират формата ви и да дават препоръки, както би направил личен треньор.

Приложението записва данни от милиони тренировки и ги оптимизира за вашето тяло. С уеб камера или вградена камера, той следи вашите повторения. Може дори да ви каже колко време да почивате между сериите. Някои телевизори ви дават и опция за един до друг. Можете да сравните формата си с треньор в другата половина на екрана. По този начин можете да се съсредоточите върху повдигането, свиването, натискането и разтягането на мускулите си, без да гадаете дали го правите правилно.

5. Поставете го в календара
Бихте могли да използвате високотехнологичен изкуствен интелект или да играете проста игра на етикети, но я насрочете. Когато дадеш приоритет на нещо, то се случва. Когато го оставите на случайността, той обикновено се плъзга. Независимо дали семейството ви използва хладилен календар или синхронизира графици на устройства, добавете една седмична физическа активност заедно. Запишете се за спорт на закрито или използвайте местната фитнес зала в парка, за да стреляте заедно с обръчи. Ако е в календара, всеки знае предварително и ще се опита да го направи. Точно както експертите по връзките казват за нощните срещи – планирайте я и вижте как ще се случи.

Вместо да се състезавате в прекомерно гледане на популярни предавания, следете колко стъпки прави всеки ден. Ако времето ви съдейства, направете бърза разходка из квартала, за да достигнете целта си. Ако вали или замръзва, разгледайте витрините в търговския център и ускорете пулса си. Много паркови квартали също имат безплатни закрити алеи за разходка. Изберете приятел за тренировка, така че и двамата да се мотивирате един друг да се появите. Времето ще лети, когато вървите бързо и се наслаждавате на чат с приятел.

Житейски умения
Всеки има еднакви 24 часа всеки ден. Човекът, който отделя време за редовна тренировка, не получава магически допълнителен час. Те правят това време. Когато дадете приоритет на здравословния начин на живот, като планирате ракетбол всяка седмица, вие учите децата си на две житейски умения. Те научават колко е важно да останат активни и как да управляват времето .

Броят на опциите при избора на онлайн треньори, фитнес процедури и оборудване е безкраен. Можете да смесвате и съчетавате различни пермутации. Уравнението обаче ще покаже резултати само когато добавите последователност. Направете тази година годината, в която положите тези усилия!